ett skräckens samtal

Igår när jag sätt på jobbet ringde Kerstin ("stallmamma") och sa att min häst betedde sig lustigt. Jag kunde höra över telefon en hur hon stod och dunkade i väggen. Jag försökte att inte tro det värsta men jag kan nog jämföra mig med en småbarnsmamma som får ett samtal från dagis att ens barn är sjuk.
När det gäller symtomer på kolik (ont i magen) hos en häst måste man vara ytterst vaksam på hur förändringarna fortskrider. Det jag fick veta snabbt över telefonen var att hon inte ville äta, stod med sänkt huvud och dunkade (sparkade med ett bakben) i väggen. Inte bra i mina öron. När jag kommer ut har hon ätit upp sitt hö, druckit av vattnet och såg allmänt avslappnad ut. Mycket bättre... Antagligen var kolikkänningen så pass liten att det gick över av sig själv men jag tänker ändå inte utesluta att det var kolik.
Kolik hos en häst är ganska farligt. Oftast beror det på att hästen har fått i sig något som gör att mag-och tarm funktionen inte fungerar. Lägger av helt kan man säga. Och då kan det i värsta fall vara svårt att rädda dom. Det kan också bero på andra saker som nedkylning, stress i samband med olika saker, flytt, annan foderstat m.m.
I min häst fall kunde jag snabbt utesluta vissa saker och det är bra om man är medveten om omständigheterna kring en av våra mest vanliga sjuk-tillstånd hos våra hästar så att man förebygger dom och vet vad man ska göra vid symtomer.
Det jag kunde utesluta var att hon hade inte varit kall någon gång under dagen, inte utsatt för stress,annan foderstat och hon hade ingen feber.
Troligtvis hade hon en släng av magknip bara som gick över av sig själv.
Men för att vara på den säkra sidan valde jag att ge henne sådan mat som "lätt" passerar via mag-och tarm. Betfor uppblandat med mycket matolja. Och självklart ska hon ju ha sitt stråfoder som vanligt (hö). Havren får hon vänta på någon dag.
Oftast kan man ju se till sig själv hur man skulle må med magknip och stopp i tarmarna. Man vill vara i rörelse då för att det ska släppa. Samma med hästen, dock är det viktigt att hålla de varma hela tiden.
Om man ör minsta lilla orolig över något skall man alltid rådslå med en veterinär. Kolik är inte kul om hästen har gått för länge med det. Otroligt smärtsamt för hästen och svårt att behandla för veterinären. När det har gått så långt så att hästen vill lägga sig ner, tittar på sin mage, eller till och med sparkar åt magen Då SKA MAN RINGA VETERINÄREN DIREKT. För då kan man oftast inte göra något mer själv för att det ska gå över utan veterinärens hjälp.

Lillis vid ett annat tillfälle fult frisk! =)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0